AAls er één serie populair is nu, is het wel Thirteen Reasons Why. Of je het nu wilt of niet, Facebook en Twitter staan er vol mee. Je ontkomt er gewoon niet aan. Maar wat houdt die serie nu precies in? 

Thirteen Reasons Why is een serie die voornamelijk gaat over het leven van een meisje, Hannah Baker. Of eerder: waarom haar leven geëindigd is.

Maar laten we beginnen bij het begin. Wat vele mensen niet weten, is dat de serie gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jay Asher. Dit boek is verschenen in 2007.
Jay Asher kwam met het idee toen hij een museum bezocht. Tijdens zijn audio tour kwam hij ineens tot het besef dat de vrouw die hij hoorde alles beschreef wat hij zag, maar er toch niet was. En vanuit dat idee is zijn debuut ontstaan; Thirteen Reasons Why. Ik heb dit boek een aantal jaar geleden gelezen, ik denk dat het ondertussen al drie jaar geleden is. Het boek heeft me nooit losgelaten, en hoe hard ik ook probeerde om iedereen het te laten lezen: het interesseerde niet veel mensen. Sommigen vonden het leuk dat ik zo ‘gepassioneerd’ was erdoor, maar daar bleef het ook bij. Het speciale aan dit boek is dat je toen al de tapes kon beluisteren op de website die vermeld staat op de achterkant.
Weetje: er is een 10th anniversary editie verschenen met een ander einde. Dit was het einde die Jay Asher oorspronkelijk geschreven had, maar de uitgeverij raadde hem aan om het te veranderen.

Toen ik vorig jaar vernam dat er een serie in de maak was, was ik eerst dolenthousiast. Daarna begon ik te twijfelen. Vaak zijn verfilmingen lang niet zo mooi als de boeken, en een serie is dan nog eens iets helemaal anders dan een film. Ook wist ik niet of het ging aanslaan bij mensen. Ik wist op voorhand dat er veel negatieve commentaar op ging komen, maar ach, bij welke serie heb je dat niet? Ik had nooit verwacht dat er zo’n hype rond zou ontstaan. Dit bewijst toch maar weer dat mensen liever kijken naar iets dan het zelf te moeten lezen. Elk zijn eigen ding, natuurlijk.

Het boek en de serie zijn beiden even lang meegegaan bij mij: 2 dagen. De serie is veel beter meegevallen dan ik verwacht had, waar ik enorm gelukkig mee ben. Toch zijn er een aantal grote verschillen, bijvoorbeeld de volgorde van de tapes. In het boek luistert Clay ze ook allemaal in één avond, terwijl dit in de serie veel langer uitgerokken wordt. Het heeft beide zijn charmes en ik vind het eigenlijk wel tof dat hij er in de serie zo veel langer over doet. Je raakt snel gehecht aan de personages en je vormt snel een mening (of die nu negatief of positief is) over bepaalde karakters.

De grootste kritiek die er op gekomen is, is dat het te ‘triggerend’ zou zijn, en daardoor gevaarlijk. Ten eerste: Netflix geeft bij zware en/of triggerende afleveringen altijd een waarschuwing op voorhand. Je bekijkt het dus op eigen risico. Ten tweede: Thirteen Reasons Why toont het zoals het is. Er wordt niks verbloemd. Dit is hoe het zou moeten zijn. Wat is het nut er anders van? Soms duren bepaalde lastige scènes net iets te lang om je er nog comfortabel bij te voelen, maar dat is de bedoeling. Je hoort je ongemakkelijk te voelen, zodat je erover begint na te denken.
Nog een groot kritiekpunt: Hannah overdrijft. Eerlijk is eerlijk: ik snap waarom veel mensen die mening hebben. Toch wil ik even duidelijk maken dat dit normaal is. Je herinnert je je vast en zeker nog je eigen middelbare schooltijd of je zit er nog in; toen leek het ook alsof problemen nooit zouden over gaan. Dan is alles wat er bij komt, er te veel aan. Toch ben ik het eens met het meerendeel van de mensen die denken dat bepaalde mensen (zoals Zach) niet op de tapes hoorden.

De serie toont verschillende mankementen in de maatschappij waarin we leven. We luisteren niet genoeg naar elkaar. Als we praten met iemand, luisteren we om een antwoord te kunnen geven in plaats van te begrijpen wat die persoon zegt.

Voor iedereen die fan was van de serie, raad ik echt aan om het boek ook te lezen. Het is absoluut de moeite waard!

 

Wat vond jij van de serie? 

Post Author: Mariska Naessens

2 Replies to “Thirteen Reasons Why”

  1. Heel mooi geschreven, Mar. Je hebt me nu wel aangezet om toch eens het boek te lezen, de serie daar twijfel ik nog over… En gefeliciteerd met de nieuwe lancering van je blog! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben