Wat is minimalisme, hoe kun je het toepassen in jouw leven en waarom zou je dat willen?

 

 

Wat is minimalisme?

Het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken, een effect te bewerkstelligen.

– http://www.woorden.org

Hoe kun je minimalisme toepassen in jouw leven?

Er zijn zoveel verschillende manieren en iedereen voelt zich comfortabel bij een andere manier. Het leuke aan minimalisme is dat je zelf kiest hoe ver je er in gaat, het nadeel eraan is dat sommigen er té ver in gaan.

Ken je het gevoel? Je kleerkast puilt uit van de kleren, maar 3/4e ervan draag je nooit meer. Waarom zou je dan niet eens alles eruit halen en sorteren? Achteraf zul je waarschijnlijk een hele stapel hebben met kleren die weg mogen. Breng ze naar een kringloopwinkel, een kledingcontainer, vrienden of familie waarvan je weet dat ze het kunnen gebruiken,.. Er zijn opties genoeg.

Het gevolg is dat jij je kleerkast hebt opgeruimd en ongetwijfeld mensen gelukkig hebt gemaakt.

Dit is slechts één van de kasten in je huis. Bedenk je eens welke rommel er in alle andere kasten ook nog ligt waarmee je nooit meer iets zal doen.

Een andere ‘regel’ van minimalisme is kwaliteit boven kwantiteit.
 Oké, je kunt 10 goedkope broeken kopen die je een paar weken of maanden kunt dragen, maar je kan ook 2 à 3 duurdere broeken kopen die zeker een jaar meegaan. Uiteindelijk kom je goedkoper uit met de duurdere broeken en heb je er veel langer plezier aan. Het feit dat ze duurder zijn, zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je meer zal nadenken of je wel echt een nieuwe broek nodig hebt. Als je er nog 5 hebt liggen die perfect in orde zijn, waarom zou je er dan nog kopen?

Een ander voorbeeldje hiervan is parfum. 2 à 3 duurdere parfums zijn veel meer waard dan 10 goedkope parfums. De geur van de goedkope blijven meestal niet lang hangen, terwijl je de duurdere de hele dag door blijft ruiken.

De gedachte ‘ik bewaar het, want je weet nooit wanneer het van pas komt’ is een mentaliteit die veel mensen hebben. Er is ook niks mis met die mentaliteit, maar het heeft grenzen. Je kunt niet altijd alles blijven bewaren omdat je het misschien binnen 5 jaar eens nodig zou kunnen hebben. Wees realistisch tegenover jezelf: kun je je een situatie bedenken waarbij het nog van pas komt, hou het dan. In alle andere gevallen, weg ermee!

Is je telefoon druk en erger je je eraan? Verwijder een paar apps die je nooit (meer) gebruikt of rangschik alles in mapjes.

Je ziet: minimalisme hoeft echt niet extreem te zijn. Het kan zo simpel of moeilijk je het zelf maakt. Eens je ermee begonnen bent, gaat het heel wat makkelijker en wordt het bij velen zelfs een automatisme.

Maar de grootste regel van minimalisme is dat het alleen betrekking mag hebben op jezelf. Koop dingen die jou gelukkig maken, gooi dingen weg die niet meer nuttig zijn voor jou. Gooi nooit iets weg van een andere persoon, tenzij je uitdrukkelijk de toestemming hebt ervoor.

Waarom zou je een minimalistische leefstijl willen?

Een minimalistische leefstijl is niet voor iedereen geschikt. Toch heeft het zijn voordelen en zijn er redenen genoeg om het op zijn minst te proberen.

Door na te denken of je iets wel echt nodig hebt, bespaar je buiten geld ook nog eens plaats.

Beeld je in; je komt binnen in een slaapkamer die volledig vol staat versus een slaapkamer met alleen een bed, kleerkast en bureau. De kans is groot dat je je in slaapkamer 1 ongemakkelijk en onrustig voelt, misschien zelfs een tikkeltje claustrofobisch. In vergelijking met slaapkamer 2, waar je niet het gevoel hebt dat alles op je afkomt. Dit is niet alleen letterlijk zo, maar ook in je hoofd kun je veel meer rust creëren door te selecteren wat je niet meer nodig hebt.

Het doel van een minimalistische leefstijl is dingen kopen die je gelukkig maken. Dit wil niet zeggen dat je opeens niks meer mag kopen omdat je er ‘te veel’ van zou hebben. Lak je graag je nagels en gebruik je nog steeds elke nagellak die je hebt liggen, maar je ziet een nieuw kleurtje die je zou willen? Niemand die je tegenhoudt om het te kopen. Lees je graag en zie je een boek die je aanspreekt? Leen het bij de bibliotheek of koop het gewoon. Het is niet de bedoeling dat je jezelf dingen begint te ontzeggen, tenzij je weet dat ze nutteloos zijn voor jou.

Mensen denken vaak dat veel spullen hun gelukkig maken, maar de realiteit is dat het in de meeste gevallen alleen maar zorgt voor onrust en stress.

Had jij al eens gehoord van minimalisme? Denk je dat je het zelf zal toepassen?

Post Author: Mariska Naessens

2 Replies to “Minimalisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Recommended
Recommended
Als er iets is waar ik in gegroeid ben doorheen…