We herkennen allemaal wel het moment waarop we kijken hoeveel geld er nog op onze rekening staat en dat het veel minder is dan je verwacht (of gehoopt) had. In dit artikel geef ik je een aantal tips om geld te sparen. 

Naar mijn mening is de beste tip altijd zo specifiek mogelijk te zijn. Als je gewoon zegt dat je wilt sparen, maar geen concreet bedrag voor ogen hebt, is de motivatie al snel ver te zoeken. Stel voor jezelf een bedrag en eventueel een einddatum op.

Zorg ervoor dat je een doel hebt. Spaar je voor een reis, een auto, een huis of zelfs gewoon om eens goed te kunnen gaan shoppen? Het maakt echt niet uit waarvoor je het doet, zolang je maar iets voor ogen hebt. Zo wordt het makkelijker om te kiezen tussen iets wat je nu wilt kopen (maar eigenlijk niet nodig hebt) of het geld aan de kant te leggen voor hetgeen je ècht wilt.

Houd het gespaarde bedrag en het spaardoel bij, bijvoorbeeld in een boekje of met een app. Ikzelf gebruik Money Box, deze geeft aan hoeveel je wekelijks of maandelijks moet sparen om je doel te bereiken. Naast dit zie je ook het balkje gevuld raken, wat voor sommigen nog een extra motivatie kan zijn, wat je op papier niet hebt. Een leuk extraatje: hij toont op hoeveel procent je al zit van je einddoel.

Zet een potje op een plaats waar je het vaak ziet en steek elke keer al je kleingeld in. Dit loopt sneller op dan je denkt, en je merkt niet eens dat je geld ‘kwijt’ bent.

Als je gaat winkelen: betaal cash. Zo zie je echt hoeveel geld je uitgeeft en ga je er veel meer over nadenken. Hoe vaak heb je al niet je rekening gecheckt om te kijken hoeveel je uitgegeven hebt na een dagje stad, om daarna geschrokken te zijn van het (veel te hoge) bedrag. Zo’n situaties vermijd je dus. Zorg dat je het bedrag dat je maximum wil uitgeven cash bij hebt en laat je bankkaart thuis, dan kun je niet over je eigen limiet gaan.

Een overzicht is ook altijd een pluspunt om te hebben. Dit neemt misschien wat tijd in beslag, maar als je daardoor geld kunt uitsparen is het absoluut geen verloren tijd. Kijk wat je (ongeveer) per maand binnenkrijgt en uitgeeft. Hierdoor zie je ook meteen waaraan je het meest geld uitgeeft (en hoe je dit eventueel kunt verminderen). Kijk hoeveel je per maand overhebt na al je vaste kosten en stel aan de hand daarvan een maandelijks spaardoel voor jezelf.

Last but not least: kijk eens goed naar de abonnementen die je hebt. Heb je een abonnement op een tijdschrift, maar merk je dat er vaak edities zijn die je amper of zelfs niet leest omdat je het niet interessant vind? Zeg je abonnement dan op. De meeste tijdschriften kondigen hun hoofdartikels aan op hun Facebookpagina of website. Indien je ziet dat er iets tussen zit wat je absoluut wilt lezen, kun je er nog altijd om gaan naar de winkel. Ook voor je telefoon kun je vaak geld uitsparen door eens de tijd te nemen om te vergelijken.

Hopelijk hebben jullie er iets aan!

Waarvoor spaar jij momenteel? 

Post Author: Mariska Naessens

2 Replies to “How to: sparen”

  1. Ik noem mijn doel tegenwoordig ‘boeken’, maar mag van mezelf niet zoveel boeken meer kopen. Dus ik spaar lekker veel en probeer het niet uit te geven 🙂
    Mijn kleingeld of briefjes die ik niet gebruik steek ik ook meestal in een glazen potje, heel fijn om dat gevuld te zien raken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Recommended
Recommended
Iedereen heeft ze wel al eens zien voorbijkomen op social…