Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of laat door moet.

Vandaag heb ik mijn praktisch rijexamen (succesvol) afgelegd en ik zou graag een aantal tips met jullie willen delen!

 

Panikeer niet.

Het allereerste wat ik jullie wil aanraden is om niet te panikeren als het de eerste (of tweede, of derde,…) keer niet lukt. Voor mij was het ook de derde keer vandaag. Geloof me: er zijn enorm veel tranen gevallen toen ik er niet door was, de teleurstelling was heel groot, maar je mag niet panikeren! Blijven oefenen, blijven met de auto rijden en positief blijven. Ik moest met de auto naar huis na mijn examen, en ik heb een half uur nodig gehad tot ik weer rustig genoeg was om terug naar huis te rijden. Maar dat is allemaal niet erg, zolang je jezelf erna maar herpakt!


Oefen zo veel mogelijk. 

Het belangrijkste is om veel te oefenen. Probeer ook om in de omgeving van het examencentrum al eens te gaan rijden, zodat je weet met welke situaties je eventueel kunt te maken krijgen. Hoe meer je oefent, hoe meer nieuwe situaties je meemaakt. Zo zorg je ervoor dat je ervaring opdoet en minder snel panikeert als er iets tegenvalt in het verkeer. De omgeving gaan verkennen kan ook nooit kwaad!


Rijd snel genoeg. 

Rijd niet te traag. Hoe vaak ik al niet op internet gelezen heb dat je altijd 5 kilometer per uur te traag moet rijden, sommigen zeggen zelfs 10 kilometer per uur! Luister daar alsjeblieft niet naar. Als je 70 mag, rijd 70. Zijn er natuurlijk omstandigheden waardoor je trager moet rijden (veel bochten na elkaar, een tegenligger op een smalle baan,…), vertraag dan ook. Door de juiste snelheid te rijden toon je aan je examinator dat je weet hoe snel je mag. Door te traag te rijden, verhinder je het verkeer achter je, wat ervoor zorgt dat je slaagkansen al veel lager liggen.


Kijk goed rond en denk goed na.

Het moeilijkste vind ik om dingen in te schatten. Soms moet je vertragen of stoppen voor iets, maar soms is het totaal niet nodig ook terwijl je misschien denkt van wel. Doe je het wel als het niet nodig is, ben je niet vlot genoeg. Doe je het niet als het wel nodig is, ben je gevaarlijk bezig. Ik heb op mijn eerste examen in een situatie niet durven vertragen omdat ze al gezegd hadden dat ik vlotter moest rijden, maar op dat moment had ik eigenlijk wel moeten vertragen. Stress zorgt er soms voor dat je wel weet wat je moet doen, maar dat je toch het andere doet uit angst dat je eigen idee verkeerd is.


Probeer opnieuw indien nodig. 

Voor de manouvres (voornamelijk parkeren dan) kan ik alleen zeggen dat je pas klaar bent als je goed staat. Je hebt genoeg tijd om te parkeren en om het opnieuw te proberen als je merkt dat je verkeerd staat. Als je opnieuw probeert ga je geen ‘punten verliezen’ om het zo te zeggen, als je verkeerd geparkeerd staat wel. Neem dus zeker alle tijd die je nodig hebt om het rustig, beheerst en juist te doen.


Blijf gefocust. 

Geef ook zeker niet op! Als je merkt dat je een fout gemaakt hebt, blijf opletten en blijf aandachtig zijn. Misschien heeft de examinator het niet gezien of is het geen zware fout, waardoor je nog kunt slagen. Als je dan opgeeft en denkt ‘Achja, ik ben er toch niet door,’ dan ga je gegarandeerd nog meer fouten maken en ga je er inderdaad niet door zijn.


 

Was jij de eerste keer geslaagd?

Voor de mensen die nog moeten gaan: heel veel succes! Het zal jullie wel lukken 🙂

Post Author: Mariska Naessens

2 Replies to “How to: praktisch rijexamen”

 1. Hey,

  Je verteld dat je meerdere keren mag proberen voor te parkeren? Klopt dat? Of krijg je maar 1 kans? Hoe zit het in elkaar? Waar heb je moeten parkeren op uw verschillende keren? Welke manoeuvres heb je moeten uitvoeren? Het is vooral hierom waar ik aan het stressen ben. Shout

  1. Dag Sally!

   Je mag voor het parkeren twee keer proberen. Als je merkt dat je niet goed staat, gewoon terug uitrijden (op een veilige manier natuurlijk, goed achter u kijken en in uw spiegels, pinker aanzetten om aan te tonen dat je gaat uitrijden) en opnieuw proberen. Je mag ook nog corrigeren (als je te schuin staat mag je dus nog uw stuur draaien naar de kant van de borduur en het zo proberen oplossen). Je hebt 6 opties om te parkeren: de S-vorm naar rechts, de S-vorm naar links, loodrecht vooruit rechts, loodrecht vooruit links, loodrecht achteruit rechts en loodrecht achteruit links. De S-vorm is zo goed als altijd op de baan, het loodrecht parkeren zal normaal gezien op een parking zijn. Ik raad je aan om dit ook in 3 stappen te doen in plaats van in 1 keer, dan kun je gegarandeerd altijd mooi parkeren. Op een parking heb je het voordeel dat je duidelijke lijnen hebt en dat je de auto naast je hebt. Als je zorgt dat jouw spiegels gelijk staan met zijn spiegels, ben je zeker dat je ‘diep’ genoeg in uw parkeervak staat.

   Ikzelf heb moeten parkeren in de S-vorm aan de linkerkant en in een rechte lijn achteruit moeten rijden. Na het parkeren vragen ze altijd om de wagen veilig te verlaten. Dit doe je als volgt: handrem optrekken, koppeling uit versnelling, contact afleggen, goed in uw spiegel kijken, achter uw schouder kijken aan de kant waar je moet uitstappen, dan de deur op een kier opendoen, door die kier kijken en dan pas de deur volledig opendoen. Dat laatste is niet nodig als je links parkeert aangezien je dan aan de borduur staat, maar ze gaan je zeker niet buizen als je dat wel doet. Als je rechts parkeert sta je aan de straat en moet je dit zeker doen! Het recht achteruit rijden is ook op de baan, dus steek zeker tijdig je richtingsaanwijzer aan om te tonen aan de mensen achter je dat je een manoeuvre gaat doen. Bij druk verkeer laten ze je gewoon doorrijden tot ze een rustigere straat vinden. Keren in een smalle straat kan ook gevraagd worden, zorg dan zeker dat je stopt bij je beginpositie.

   Als je nog vragen hebt mag je ze zeker stellen! Hopelijk ben je nu al wat meer op je gemak 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Overzicht juni

Net zoals vorige maand leek het me leuk om de

Recommended
Recommended
De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan…