Of je het nu voor jezelf wilt toegeven of niet: planning is belangrijk. Hoewel ik zelf (misschien iets te veel) een echte planner ben, kan ik er in komen dat het niet voor iedereen zo evident is. Daarom geef ik jullie vandaag enkele tips.

Laten we beginnen met het leuke gedeelte, kwestie van de moed er wat in te houden. Neem er een maandkalender bij (psst, onderaan het artikel vind je er één die je gewoon kunt downloaden en printen) en let’s go!

Schrijf alle toffe dingen op. Een verjaardag, een vrije dag van werk/school, afspraken met vrienden… Zet ze allemaal vast op je kalender. Van die dingen weet je al redelijk zeker hoe lang ze zullen doen en of je al dan niet nog iets anders kunt doen die dag. Gebruik hiervoor eventueel een ander kleur zodat je in één blik kunt zien wanneer de toffe dingen zijn, dit kan je moed geven in drukke periodes.

Daarna is het belangrijk dat je alle deadlines opschrijft. Gebruik hiervoor ook weer een andere kleur, omdat dit datums zijn die je absoluut niet mag uit het oog verliezen. Een jaarwerk die af moet, een paper die geschreven moet worden, een examen,.. ook hierbij geldt: schrijf het allemaal op. Zorg dat je een mooi overzicht hebt van wat je wanneer moet indienen. Je kunt er ook bij zetten hoe je het moet indienen (digitaal of papier), zodat je zeker niet voor verrassingen staat.

Nu kun je er een weekkalender bij halen (die je ook weer onderaan terugvindt).
Kijk naar de deadlines die je hebt opgeschreven en schat voor jezelf in hoelang je aan een bepaalde taak zal moeten werken. Wees hierin zo realistisch mogelijk.
Deel die tijd op in haalbare blokjes van bijvoorbeeld 1 uur. Deze blokjes kun je inplannen in je week, of zelfs in je maandkalender als je dit handiger vindt.

Op mijn weekkalender heb ik er voor gekozen om 3 secties te maken: to do (dit spreekt voor zich), goals en notes. Ikzelf vind het belangrijk om doelen te stellen voor mezelf en op het einde van de week te kijken of ik ze behaald heb of niet. Bij notes schrijf ik meestal een quote.
In drukke periodes (zoals examens) kan mijn weekkalender ook als dagelijkse to do list gebruikt worden. Vandaar dat ik nergens dagen heb bijgezet, dit kun je eventueel nog zelf aanvullen als je dit wenst.

Hopelijk hebben jullie er iets aan!

Printables:
Wekelijks

Maandelijks (t.e.m. december)

Post Author: Mariska Naessens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

How to: goede presentaties geven

Als er iets is waar ik in gegroeid ben doorheen

Revieuw: STABILO BOSS pastel

Iedereen heeft ze wel al eens zien voorbijkomen op social

Recommended
Recommended
Sociale media. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken…