Als er iets is waar ik in gegroeid ben doorheen mijn middelbare schoolcarrière, is het wel presentaties geven. Zaterdag moet ik mijn eindwerk voorstellen aan zowel interne als externe juryleden. Dit bracht me op het idee om een artikel te schrijven over presentaties geven voor een groep, aangezien zo goed als iedereen daar wel stress voor heeft op voorhand. Doorheen de jaren heb ik heel wat dingen ontdekt die voor mij helpen, misschien helpen ze ook wel voor jou.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen; zorg voor ondersteunende middelen. Hiermee bedoel ik een collage, moodboard, powerpoint, prezi… Het hangt er allemaal van af wat jij het fijnst vindt om mee te werken. Als ik zelf mag kiezen, zal de keuze altijd naar powerpoint gaan.

Kijk wat voor jou het beste lukt: een tekst opstellen en deze volledig vanbuiten leren of de tekst vertellen aan de hand van kernwoorden die je opgeschreven hebt. Hoewel vele mensen ervoor kiezen om de tekst vanbuiten te leren is dit nooit mijn manier geweest om presentaties te geven. Het heeft beide zijn voordelen en nadelen.
Voor mij werken kernwoorden het beste omdat het dan veel spontaner overkomt. De reden waarom ik er nooit voor kies om de tekst vanbuiten te leren is omdat ik van mezelf weet dat ik panikeer als ik dan één zin vergeten zou zijn, ongeacht of die zin belangrijk is of niet. Et voilà: mijn volledige presentatie om zeep.

Het is ook echt belangrijk dat je je onderwerp kent, zodat je eventuele extra vragen kunt beantwoorden. Als je weet waarover je spreekt, zal je ook merken dat je presentatie (en tekst) veel vlotter verloopt. Maar wees gerust, het kan altijd gebeuren dat je een vraag krijgt waar je geen antwoord op weet. Het beste is dan om niet te antwoorden met ‘Ik weet het niet,’ maar om het wat te verdraaien door iets positievers. Een voorbeeld kan ‘Ik heb me vooral gefocust op *onderwerp*, waardoor ik me niet verdiept heb in *onderwerp van de vraag*’. Het komt allebei op hetzelfde neer: je weet het antwoord niet. Het verschil zit er gewoon in dat het ene veel beter overkomt dan het andere.

Voor mensen die absoluut niet graag presentaties geven, jullie gaan het niet graag horen. Maar toch, oefenen, oefenen, oefenen! Een presentatie geven is moeilijk en je kan er enorm veel stress voor hebben, maar geloof me: oefening baart kunst! Hoe vaker je het doet, hoe comfortabeler je je uiteindelijk zal voelen voor een groep.

Een veelgemaakte fout is je volledige tekst bij je houden. Doe dit alsjeblieft niet, tenzij je hem echt volledig vanbuiten kent. Als je dan eventjes je tekst vergeten bent, duurt het altijd een tijdje voor je je draad terug opgepikt hebt omdat je op je volledige blad moet beginnen zoeken waar je zit. Gebruik liever steekkaartjes met kernwoorden op, dit gaat veel sneller en het heeft hetzelfde effect.

Last but not least: wees zeker van jezelf! Je hebt alle informatie verzameld, je weet waarover je praat, je hebt (eventueel) moeite gestoken in een goed en mooi ondersteunend middel… Dan is het alleen nog aan jou om te tonen dat je het kan.

 

Post Author: Mariska Naessens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

How to: plannen

Of je het nu voor jezelf wilt toegeven of niet:

Revieuw: STABILO BOSS pastel

Iedereen heeft ze wel al eens zien voorbijkomen op social

Recommended
Recommended
We herkennen allemaal wel het moment waarop we kijken hoeveel…