Iedereen heeft er wel eens last van, een periode waarin je slaapritme verstoord en/of onregelmatig is. Je hebt het gevoel dat je de hele nacht wakker ligt en bent vervolgens zo goed als non-stop moe. Hopelijk kunnen deze negen tips je op weg helpen naar een betere nachtrust.

De tip die iedereen waarschijnlijk al beu gehoord is, maar toch zò belangrijk is: vermijd elektronica. De schermen zorgen ervoor dat je ogen actief (en dus wakker!) blijven. Dit komt voornamelijk door het blauwe licht dat ze uitstralen. Hier heeft Apple iets op gevonden voor de iPhone, namelijk night shift. Het klinkt fantastisch, maar het is slechts een klein hulpmiddel. Het blauwe licht wordt misschien verminderd, maar je ogen moeten nog steeds een inspanning doen om zich te focussen op het scherm. Leg een (half) uur voor je gaat slapen al je elektronische apparaten weg.

Zorg tevens ook voor een vast ritme of verzin je eigen slaapritueel. Met een vast ritme wordt bedoeld om elke dag (ja, ook in de vakanties of weekends) op hetzelfde uur naar bed te gaan en op te staan. Je lichaam raakt hier zodanig aan gewend dat je automatisch moe zal worden eens het tijd is om bijna naar bed te gaan. Indien je uitslaapt wordt het aangeraden om niet langer dan 2 uur uit te slapen.

Met een slaapritueel wordt bedoeld om elke avond voor je gaat slapen hetzelfde te doen. Dit kun je volledig zelf indelen naar jouw zin. Is dit voor jou een tas warme melk met honing drinken, dan doe je dit. Het maakt echt niet uit wat je doet, het is puur het principe van elke avond hetzelfde te doen vlak voor je gaat slapen. Hierdoor zal je lichaam ook weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen en zal je automatisch moe beginnen worden.

Kun je niet slapen doordat je teveel piekert over bepaalde dingen? Begin een dagboek. Maak er een gewoonte van om elke dag een half uurtje voor je gaat slapen al je zorgen op te schrijven. Hierdoor heb je er al over nagedacht voor je in bed kruipt en bespaar je jezelf de ellende van urenlang in je bed te liggen piekeren.

Word je vaak wakker ’s nachts? Hoe verleidelijk het ook is, kijk niet hoe laat het is. Het heeft geen enkel voordeel en het zorgt bovendien alleen maar voor paniek. Uitrekenen hoeveel uur je nog kunt slapen voor je moet opstaan zal er heus niet voor zorgen dat je sneller in slaap valt, integendeel.

Heb je moeite met opstaan? Maak er een routine van om ’s avonds je kamer zo donker mogelijk te maken en ’s ochtends zo licht mogelijk. Zet voor je gaat slapen al je lichten uit, hoe klein ze ook zijn. Zodra je moet opstaan, kom uit bed en zet het licht aan, doe je gordijnen open,.. alles wat maar voor licht kan zorgen. Probeer ook eenmaal je wakker bent eventjes naar buiten te gaan. Frisse lucht zorgt voor energie en je zult merken dat je je meteen veel beter voelt.

Hoewel alcohol zorgt dat je sneller in slaap valt, zul je er absoluut niet beter van slapen. Je slaapt minder diep en de kans is groot dat je een paar keer wakker wordt doorheen de nacht en dan moeilijk terug in slaap valt.

Je kent de algemene tip wel dat je niks meer mag eten x uur voor je gaat slapen, maar dit is absoluut geen waar. Een kleine snack kan er zelfs voor zorgen dat je beter, dieper en sneller slaapt. Vooral iets met calcium bevordert de slaap, dit kan bijvoorbeeld ontbijtgranen met magere melk zijn. De koolhydraten zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt en de calcium van de melk zorgt ervoor dat je doorslaapt. Calcium en magnesium zorgen trouwens voor de aanmaak van melatonine, bekend als het slaaphormoon. Grote maaltijden moet je natuurlijk vermijden.

Over melatonine gesproken, hier bestaan ook pilletjes van. Volgens wetenschappelijk onderzoek is 0,3 mg de ideale hoeveelheid om te nemen. Dit zijn geen slaappillen, ze bevorderen enkel en alleen de aanmaak van melatonine. Het wordt aangeraden om dit niet langer dan één week te nemen zonder doktersadvies.

Zorg ervoor dat je niet meer uit bed moet komen. Dit betekent dat je niet te veel meer mag drinken voor je gaat slapen, om nachtelijke bezoekjes aan de badkamer te vermijden. Hou een flesje water naast je bed, zodat je je dorst kunt lessen zonder te moeten opstaan.

Last but not least: kom volledig tot rust voor je naar bed gaat. Dit kan zijn door een hoofdstuk of twee te lezen van een boek. Mediteren kan ook een enorme hulp bieden. Een warm bad of een warme douche kan ook zorgen om de overschakeling te maken tussen de dag en de nacht, maar dan moet je wel meteen erna naar bed, anders gaat het effect ervan verloren.

Geraak jij makkelijk in slaap? 

 

Post Author: Mariska Naessens

4 Replies to “How to: goede nachtrust”

  1. Je tips zijn echt super goed Mar! Mijn avondroutine is meestal om 22 uur alle media weg en rustig een boek lezen tot ik moe word. De laatste tijd geraak ik zeer snel in slaap door de vele uren leren. Dus een slaaproutine helpt echt wel. Doe zo verder met je blog, je geeft echt goeie tips en interessante artikelen!!

  2. Ga dit artikel even doorspelen aan mijn vriend, die slaapt echt enorm slecht met dit warme weer! Dankjewel voor de tips! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Recommended
Recommended
Of je het nu voor jezelf wilt toegeven of niet:…