Er zijn zoveel mensen die een tattoo willen, maar niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. Begrijpelijk, want het is niet iets wat je in één twee drie beslist. Vandaar, uit eigen ervaring, een aantal tips (en misschien wat goede moed) voor degenen die nog niet helemaal weten hoe of wat.

Doe research.

Zorg ervoor dat je weet waaraan je begint. Zoek informatie op over tattoos in het algemeen (hoelang mogen ze niet in de zon, niet in het water, hoelang moet je zalf smeren, hoe moet je het verzorgen,… er komt soms veel meer bij kijken dan je denkt). Maar niet alleen dat. Zoek informatie op over de tattooshop, over je artiest to be. Ga op zoek naar iemand waarvan je weet dat diegene goed werk levert, zodat je zeker niet teleurgesteld bent achteraf. Je hebt zoveel opties nu; Facebook, Instagram, misschien hebben ze zelfs hun eigen website waarop je hun portfolio kunt terugvinden.

Denk na.

Dit klinkt logisch, maar ik wou het toch even vermelden. Eens je er over uit bent wat je wil, wordt het tijd om ook na te denken over de rest. Waar op je lichaam wil je het? Naar welke tattooshop wil je gaan? Hoe groot wil je hem? Wil je hem in kleur, zo ja, welke kleuren, of wil je hem gewoon zwart? Zorg dat je een ontwerp hebt en duidelijk weet wat je wil.

‘Er moet een betekenis achter zitten!’.

Let goed op de aanhalingstekens die er staan. Dit wordt zo vaak gezegd, maar ik vind persoonlijk van niet. Een betekenis is absoluut geen vereiste en ik ben de laatste persoon die zal zeggen dat een tattoo een betekenis moet hebben. De mijne heeft wel een grote betekenis en als ik er ooit nog één laat zetten, zal hij vast en zeker ook weer een betekenis hebben. Maar als iemand anders een tattoo wilt hebben, gewoon omdat hij mooi is, dan is dat goed voor die persoon. Het is je eigen lichaam en je doet er mee wat je wilt. Houd er wel rekening mee dat quasi altijd de eerste vraag zal zijn ‘En, wat is de betekenis erachter?’ en dat lang niet iedereen gelukkig zal zijn met het feit dat er geen achter zit. Ook zijn er veel mensen die vinden dat je er spijt van kunt hebben als er geen betekenis achter zit, en hoewel ik die denkwijze snap, vind ik het een beetje eenzijdig. Zelfs met een betekenis kun je er even goed spijt van hebben.

Wees zeker.

Eenmaal je in de shop bent met je ontwerp, zal er een stencil gemaakt worden. Dit geeft je een goed beeld van hoe de tattoo er zal uitzien op je lichaam. Laat hem dus pas zetten als je er 100% tevreden over bent. Wil je hem iets meer naar links of rechts? Durf het te zeggen. De stencil kan nog verplaatst worden, de tattoo niet meer.

Be happy.

Dan is het eindelijk zo ver; de tattoo staat op je lichaam. Trek je niks aan van wat anderen erover te zeggen hebben, ze kunnen hem toch niet weghalen. 😉
Bij mij is er heel wat kritiek op gekomen, vooral in de periode dat ik bezig was met alles uit te pluizen. Velen vonden het een dom idee. Maar eenmaal ik hem had, veranderden de meesten van mening. Ineens was het ‘cool’ en ‘keitof’ dat ik er één had en begonnen mensen naar mij te komen met vragen.

In de maatschappij van tegenwoordig wordt er niet meer zo raar omgekeken naar tattoos, dus dat maakt de drempel misschien al iets lager. Toch blijven er mensen zijn die vinden dat je je eigen lichaam (en iets extremer: je leven) verpest ermee. Gelukkig voor die mensen zijn tattoos niet verplicht, en kunnen ze hun eigen lichaam houden zoals ze willen.

Vergeet niet om hem goed te verzorgen nu, zodat hij zo lang mogelijk mooi blijft.

 

Heb jij een tattoo? 

Post Author: Mariska Naessens

2 Replies to “How to: eerste tattoo”

  1. Ik heb mijn eerste tattoo al, maar ik ben helemaal akkoord met je artikel! Goed nadenken voor een lange tijd en gewoon laten zetten als je hem echt wilt. Niet luisteren naar anderen want jij moet er mee rondlopen 😉
    Mooi geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Recommended
Recommended
Wauw. Mei is echt voorbij gevlogen! Het is net alsof…