Wauw. Mei is echt voorbij gevlogen! Het is net alsof ik gisteren met mijn blog begonnen ben, maar mijn eerste artikel werd een maand geleden gepubliceerd. Vandaag geef ik jullie wat tips om een blog te starten of om wat meer bereik te krijgen indien je er al één hebt. Ook zullen jullie een overzicht van een aantal statistieken over mijn eerste maand terugvinden. 

De eerste tip die ik jullie kan meegeven is: begin er gewoon aan! Je hebt verschillende opties om een gratis blog te starten, zodat je er niet meteen geld in moet pompen.

Wees niet bang voor negatieve reacties.

Bloggen is iets wat de laatste tijd meer en meer voorkomt. Toen ik twee jaar geleden begon met bloggen, werd er wel nog veel kritiek op gegeven en was het ‘raar’ om jezelf zo openbaar op het internet te gooien. Dit is de reden waarom ik er toen ook mee gestopt ben. Hoe gelukkig ik ben nu ik terug bezig ben, valt niet te beschrijven. Hoewel het slechts twee jaar geleden is, voel ik wel duidelijk een verschil. Nu kijkt niemand daar nog raar van op. En zelfs al zou ik nu (weer) negatieve reacties krijgen, ik doe wat ik graag doe. Niemand lacht een voetballer uit omdat hij voetbalt, wat is het verschil dan met bloggen? Elk zijn eigen hobby en uitlaatklep. Doe gewoon waar jij je zelf goed bij voelt, je eigen geluk komt op de eerste plaats!

Zorg voor een planning.

Indien je dan de keuze hebt gemaakt om ermee te beginnen, maak voor jezelf een schema op en houd je er zo goed mogelijk aan. Zorg dat je op een vaste dag een artikel publiceert, zo weten je lezers op den duur ook dat dat je vaste dag is en zullen ze vanzelf terugkomen. Hiervoor kun je ook mijn printables gebruiken die je hier vindt.

Sociale media.

Sociale media is ook heel belangrijk als je wilt dat je blog groeit. Zoek een platform die jou ligt en houd het daarbij. Je houdt het niet vol om actief te zijn op iets als je het geen leuk platform vindt. Zoek iets wat bij je past. Neem je graag foto’s? Instagram is the place to be. Ook kun je je foto’s op Pinterest plaatsen. Probeer je persoonlijker contact te leggen met je volgers, dan zijn Facebook en Twitter meer voor jou.

Focus op je blog, niet op je statistieken.

Blijf jezelf. Schrijf over dingen die jij interessant vindt, plaats foto’s die jij mooi vindt… en probeer je niet te veel te focussen op cijfers in het begin. De lezers en vaste bezoekers komen vanzelf wel.

Kwaliteit boven kwantiteit.

Het is beter om één goed artikel per week te publiceren, dan vijf slechte. Afhankelijk van het thema van je blog is het belangrijk dat je research doet naar waarover je schrijft. Je zou twee doelen moeten hebben; op de eerste plaats moet je er natuurlijk plezier uit halen en blijft dit het belangrijkste. Maar als je een blog hebt, wil je natuurlijk iets vertellen aan je lezers. Zorg dat je goede informatie kunt bezorgen waar je lezers iets aan hebben.

Eigen statistieken

Op 1 mei kwam mijn eerste artikel online. Ondertussen zijn we één maand verder en zijn er al 8 artikels bijgekomen! Ik plaats elke maandag en donderdag een artikel en heb één donderdag overgeslagen omdat ik in Londen was.

Laten we beginnen met de sociale media.

Mijn Facebookpagina heeft de ‘mijlpaal’ van 100 likes behaald en heeft er ondertussen 120.

Mijn Instagram was voorheen mijn persoonlijk profiel, waardoor ik daar wel redelijk veel volgers op heb. Toch verlies ik er elke dag nog omdat velen gewoonweg niet geïnteresseerd zijn in mijn blog, maar dit wordt gecompenseerd door medebloggers of lezers die besluiten om me te volgen. Hierdoor blijf ik rond de 1000 hangen.

Maar nu de blog zelf!

Living with Mar werd in mei maar liefst 400 keer bekeken door 300 bezoekers. Dit betekent dat een aantal bezoekers zijn teruggekeerd voor andere artikels. Dankjewel aan alle 300 mensen om een kijkje te nemen!

Mijn top 3 van best gelezen artikelen deze maand:

1. Thirteen Reasons Why (96 lezers)

2. How to: plannen (87 lezers)

3. How to: sparen (66 lezers)

Als je zelf ook een blog hebt, laat hem zeker achter in een reactie hieronder zodat ik een kijkje kan nemen! 🙂

Post Author: Mariska Naessens

6 Replies to “How to: bloggen (+ overzicht mei)”

 1. Leuk om te zien dat je blog zo goed ontvangen wordt! Altijd fijn om te zien dat de eerste maand al super goed gaat, toch? 😀
  Ik heb een recensieblog voor boeken, daar ben je ook altijd welkom 😉 (Books and Tea Corner)

 2. Hai Mariska,

  Leuk om jouw ervaringen en tips te lezen.
  Zelf ben ik ook een beginnende blogger. Ik plaats recensies van boeken die ik lees.
  Ik ben nooit een fanatieke fb’er geweesr, dus had ik altijd maar een handjevol “vrienden”. Nu heb ik een blog verbonden aan mijn fb-pagina, waarin ik weer verwijs naar mijn blogspot.
  Ik ga je tips ter harte nemen!

  Mocht je eens langs willen komen…..
  Fb: Truusje Truffel Marjon Nooij
  Fb-blog: Marjon’s blog: Truusje Truffel Leest
  truusjetruffel.blogspot.com

  Groetjes en veel succes,

  Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Recommended
Recommended
Iedereen heeft er wel eens last van, een periode waarin…