Sociale media. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De laatste tijd ben ik me veel bewuster geworden van hoeveel tijd ik eigenlijk per dag spendeer op of aan sociale media (spoiler: veel te veel). Vandaag zet ik eens de voor- en nadelen ervan op een rijtje.

Een groot pluspunt is dat je altijd op de hoogte bent van alles en iedereen, vooral van de mensen waarvan je op de hoogte wil blijven. Vrienden en familie waarmee je bevriend bent of ze volgt op hun kanalen, websites die je volgt, het nieuws die voorbijkomt,.. het gaat zo maar door.

Ook leer je vaak nieuwe mensen kennen, doordat ze bijvoorbeeld reageren op je foto of tweet. De drempel om contact te leggen is nog nooit zo laag geweest. Wil je iemand benaderen, is dit veel makkelijker op Facebook dan face to face. Tuurlijk blijft persoonlijk contact het beste, maar voor mensen die het daar moeilijk mee hebben is dit de ideale oplossing.

De complimenten die je soms krijgt, kunnen je hele dag goedmaken en ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen een enorme boost krijgt. Op Twitter was er laatst een trend, waarbij vele mensen ‘retweet voor een liefje berichtje’ plaatsten. Iedereen die het dan retweette, kreeg een lief berichtje in hun inbox. Dit toont hoe je toch zo verbonden kunt zijn met mensen die je eigenlijk totaal niet kent. Het was echt hartverwarmend om iedereen lieve berichtjes naar elkaar te zien sturen, ongeacht of ze die persoon nu kenden of niet. Ook op Instagram krijg je soms reacties op je foto’s die je spontaan doen glimlachen, hoe klein ze ook zijn.

Anderzijds zorgt het niet krijgen van likes of complimenten dan weer voor een enorme deuk in het zelfvertrouwen van vele (jonge) mensen. Als je ziet dat iedereen rondom jou ‘geliefd’ is op sociale media, maar jij niet, ga je je afvragen hoe dat komt. Is het omdat ik niet mooi genoeg ben? Ben ik niet tof genoeg? Ook kan het constant geconfronteerd worden met modellen (want, let’s face it, tegenwoordig zie je ze overal, willen of niet) zorgen voor een minderwaardigheidscomplex.
Hierbij wil ik dan ook even zeggen dat jullie allemaal jullie eigen mooie eigenschappen hebben, of die nu geliket worden op sociale media of niet.

Hoewel bereikbaar zijn een voordeel is, vooral voor mensen die bereikbaar moeten zijn voor hun werk, kan het ook een nadeel zijn. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan voor sommige mensen te veel worden. Mensen verwachten vaak dat je meteen reageert op hun berichten en worden gefrustreerd als dit niet zo is.
Dit zorgt er ook voor dat het veel meer tijd in beslag neemt dan je eigenlijk denkt. Ik durf te wedden dat je ervan zou schrikken als je zou zien hoeveel uur per dag je spendeert op je smartphone.

En last but not least, iets wat iedereen al weet maar ik toch nog eens wou vermelden: eens je iets op internet plaatst, blijft het erop. Of je het nu verwijderd hebt of niet. Het duurt één seconde om een screenshot te nemen. Ook is het enorm lastig om dingen verwijderd te krijgen van Google. Let dus altijd goed op met wat je online zet.

Post Author: Mariska Naessens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like

How to: praktisch rijexamen

Het praktisch rijexamen. Het is iets waar iedereen vroeg of

Back to school giveaway!

De meesten onder jullie willen er waarschijnlijk nog niet aan

iOS VS Android

Na drie jaar lang een iPhone gebruikt te hebben, ben

Recommended
Recommended
Wat is minimalisme, hoe kun je het toepassen in jouw…